Pagina's op oude site

  * MIJN OUDE STARTPAGINA

  * E-MAIL PA4NIC

   Vernieuwde pagina's

  - HOME

  - ZELFBOUW

  - FOTOGRAFIE

  - APPARATUUR

  * WIE IS PA4NIC *

  - HANDIGE LINKEN

  - RADIOVRIENDEN

  - MAST MET HEFBOOM

  - ANTENNE EXPERIMENTEN

  - GELUIDEN OP KORTEGOLF
   

  Diverse HAM linken

  - QRZ

  - RIGPIX

  - DX CLUSTER

  - ONLINE RADIO

  - BOUW TIPS OP INTERNET

  - 2eHANDS ZENDAMATEUR

   Diverse gewone linken

  - GOOGLE

  - METEOTINES

  - BUIENRADAR

  - FILES OP DE WEGEN?

  - RADIO 1 NOS NIEUWS

  - TV LAATSTE NOS NIEUWS

 

 

 

 

 

 

 

 

N.Vermeer PA4NIC
Hallo, mijn naam is Nico en ben gelicenseerd radiozendamateur (examen PTT 08-05-1989).
Mijn woonplaats is Haarlem en ben al vele jaren (v.a. 1976) met deze leuke hobby bezig.

Leest u dit artikel rustig door!

Na de hele site en vele linken gezien te hebben weet u pas wat een interessante hobby dit is.
Om mee te beginnen hebben we een (op) roepnaam of callsign (die van mij is PA4NIC) die uniek is in de gehele wereld en zo kunnen we elkaar makkelijk herkennen.
De eerste 2 letters (PA) staan voor Nederland en de rest is een aangevraagde samenstelling (NIC voor Nico).


Het klinkt misschien vreemd maar soms maken we makkelijker een verbinding met Rusland of Amerika dan met een amateur in binnen Nederland.
We hebben dan contact van antenne tot antenne dus niet via een steunzender, ieder land heeft zijn eigen roepletters (prefix).
Ik heb hier een link naar zo'n prefix lijst waardoor we kunnen zien waar een station zich bevind b.v. DL Duitsland, PA Nederland, G Engeland VK Australie en ga zo maar door.


We maken verbindingen over de hele wereld en met de kleinste eilandjes, dit bevestigen we met een kaartje met gegevens van de verbinding.
We noemen het een QSL kaart voorbeeld waarop alle gegevens staan als roepnaam, datum, tijd, frequentie en mode (AM, FM, SSB, digitaal en morse code) dus (CW) morse seinen of in (SSB/AM/FM) gewoon spraak of (PSK/RTTY) digitaal want zelfs dat doen we!


U denk... QSL, QSO, QRP wat is dat allemaal, zie de Q-code klik hier die over de hele wereld gelijk is.
Veelal gaat het over techniek, wetenschap en natuurkunde want we hebben altijd met natuur wetten te maken!
De radiogolven gaan met de snelheid van het licht en dat is 300 duizend km/sec wat betekend dat in 1 seconde ons signaal 7,5 x de aarde rond zou zijn.
Uit onze hobby komt ook voort dat we technisch aardig onderlegt zijn en knutselwerk (evt. met de soldeerbout) is ons niet vreemd.


Hoe het begon..

Ik begon in 1976 met een Walkie Talkie die op kanaal 9 in de 11 mtr band stond (27 MHz.) het zelfde doet de jeugd nu met een GSM en betalen er flink voor.
Hierdoor konden we hier vroeger in de buurt (Haarlem Noord) met een aantal vriendjes praten en al snel vroegen we ons af of we niet beter hoorbaar bij elkaar konden worden.
We hoorden anderen praten en dachten dat het politie was, al snel begrepen we dat het volwassenen waren die de zelfde hobby hadden alleen met sterkere zenders.
Als je geluk had dan kwam er iemand op jou kanaal, en zo ontstond er een contact tussen vreemde ''amateurs'' die je b.v. konden helpen met hun technische kennis.


Om elkaar beter te horen moesten we betere antennes hebben, de gouden tip van Arnold GCF nu PE1AMH, om een buitenantenne te maken had succes.
We konden nu zelfs met een vriend (Rene) uit Santpoort praten (inmiddels PA3EQO) het ging moeilijk (het leek wel buitenland) maar het lukte.
Toen ik na de Walkie Talkie een 27 mc "Bakkie" kocht met 80 kanalen en ook mijn eerste DX contact met Italië en Zweden had werd de interesse in de hobby groter!

Ja zelfs een Amerikaan met 4 watt en dan bedoel ik van mijn antenne tot die van hem daar in Amerika, inmiddels weet ik dat het goed mogelijk is maar..... bijzonder blijft het!
Een GSM die ongeveer 0.6 watt is gaat via de steunzenders naar een satelliet en weer via een steunzender naar de volgend aansluiting.


Zie hier hoe mijn apparatuur in de loop der jaren veranderde, 1980 en 2007 maar vergeet niet dat ik er 30 jaar over deed en dat gaat nog jaren verder.
In de loop der jaren kocht ik en ruilde ik steeds apparatuur in en zo gaat het tot de dag van vandaag, het is de beste manier om hoger op te komen zonder de volle pond te betalen.
Ook luisterde ik heel veel op scanner en korte golf ontvangers en door steeds betere antennes te kiezen werd de ontvangst beter en beter.
Ook Peter mijn zwager die indertijd geen hobby had is inmiddels ook helemaal verkocht, als je met deze hobby in aanraking komt wordt je nieuwsgierig... he Peet.
Overigens ben ik door Rene PA3EQO, die toen ook op 27 MHz zat, de cursus "Radiozendamateur" gaan volgen en inmiddels ging er een wereld voor mij open... nog bedankt Rene!!


Nog even ter info Koning Hussein van Jordanie met de roepletters " --JY1-- " was ook radiozendamateur, zo zijn er vele mensen uit alle lagen van de samenleving .


De zendontvanger Kenwood TS-530-S op de voorzijde van de site (of ook te zien bij foto's van apparatuur) kocht ik van Kees PA3ELC deze radio is dus al ruim 25 jaar oud, dat moet je eens met een PC proberen onze radio's blijven een goede inruilwaarde houden!
Nu ik de machtiging van radiozendamateur heb mag ik op vele golflengtes uitzenden en in vele modes (soort van informatie overdracht) waarvan ik CW (morse seinen) de mooiste vind.
Vandaar dat als ik mee doe met de wedstrijd dat het in CW is.
QRP vermogen (laag vermogen) is ook enorm leuk alleen moet je er veel tijd voor hebben want uiteraard wordt je niet zo snel gehoord als met groot vermogen.


Verder vind ik het leuk op projecten van internet zelf na te bouwen, zie ook op de rubriek "Zelfbouw" en de Twin Paddle is een van de laatste projecten tot nu toe.
Hierna bouwde ik nog de MKARS80 (zie zelfbouw) dat is een QRP set voor 80mtr. en heeft alleen LSB.
Ik werk met draadantennes omdat het huis al wat ouder is en geen zware masten of krachten kan hebben (draad vangt zeer weinig wind) ik deed er al vele experimenten mee!


Na jaren testen weet ik dat ik nu (voor mij) de beste antenne heb en wel een symmetrische omdat dit het minste storing veroorzaakt ten opzicht van verticale antennes.
Dit heeft weer te maken met de afstraalrichting van het elektromagnetische veld wat we uitzenden maar dat wordt wat ingewikkeld.
Inspraak (LFD, laag frequent detectie) over apparatuur komt vaak voor maar het is jammer dat een aantal mensen niet (willen of kunnen) begrijpen dat het met de kwaliteit van hun eigen TV, radio, boxen, PC speakers etc. etc. te maken heeft en niet zo zeer met onze radiogolven.
Dit heeft te maken met "immuniseren" (zeg maar weg filteren) van een elektromagnetisch veld (zendsignalen).
Het probleem is dat de fabrikanten de filters er standaard niet indoen omdat dit te veel zou gaan kosten, echter vaak zijn ze wel bereid om mee te werken bij het aanbrengen van zo'n filter.


Overigens moet onze apparatuur voldoen aan zeer strenge eisen en dat staat nog los van het CE KEURMERK waar het (uiteraard) ook aan voldoet.
Daarnaast bestaat voor ons de kans dat bij niet voldoen aan de machtigingsvoorwaarden, de machtiging (die met veel moeite behaald is) kan worden ingetrokken.
Ook is het zo dat als wij ons niet aan de voorschriften houden dat we onze machtiging verspelen!


Mocht u interesse hebben in meer informatie over het radiozendamateurisme kijk dan op VERON wat betekent, Vereniging - Experimenteel - Radio - Onderzoek - Nederland
Hopelijk geeft mijn site enige indruk van "onze wereld" waar wetenschap, natuurkunde en techniek centraal staan, bekijk eens bij de rubrieken Zelfbouw en Antennes wat we zelf maken en onderzoeken.


gr Nico